Dla rodziców

Czy w szkole Twojego dziecka jest już ESMS?

ESMS to Elektroniczny System Medycyny Szkolnej – narzędzie, które usprawnia badania przesiewowe (tzw. bilans) w celu uzyskania danych dotyczących stanu zdrowia dziecka i przekazania ich w formie raportu rodzicom.

Jakie są korzyści dla rodziców?

Dzięki ESMS rodzic otrzymuje od pielęgniarki szkolnej indywidualny, dokładny raport o stanie zdrowia swojego dziecka w formie wydruku elektronicznego z zaleceniami dotyczącymi postępowania prozdrowotnego w razie wykrycia ewentualnych nieprawidłowości.

Jakie badania są wykonywane?

Oprócz standardowych badań bilansowych przeprowadzanych w szkole, w gabinecie pielęgniarki/higienistki szkolnej, wykonywane są dodatkowe 3 (ocena sprawności krążeniowo- oddechowej, czyli 3-minutowy test wydolnościowy, ocena masy i składu ciała wagą do bioimpedancji oraz ocena postawy ciała przy pomocy skoliometru wraz z badaniem przy pomocy podoskopu komputerowego w kierunku płaskostopia), które dadzą lepszy obraz stanu zdrowia dziecka.

pomiar ciśnienia tętniczego krwii

ocena ostrości widzenia

ocena masy i składu ciała (wagą do bioimpedancji)

ocena postawy ciała

ocena sprawności krążeniowo-oddechowej

Bez obaw! Badania wykonywane przez pielęgniarkę/higienistkę w ramach programu są bezpieczne dla dziecka, nieinwazyjne i przeprowadzone z poszanowaniem jego prywatności, dzieci proszone są do gabinetu pojedynczo.

Pamiętaj - dane uzyskane podczas badania są poufne! Informacje o stanie zdrowia dziecka otrzymuje tylko rodzic, szkoła i gmina mają dostęp jedynie do danych statystycznych!

Obejrzyj krótki filmik, który odpowie na wszystkie Twoje pytania:

Co może zrobić rodzic, by szkoła przystąpiła do programu?

Szanowny Rodzicu! Jeżeli widzisz potrzebę przystąpienia szkoły Twojego dziecka do programu ESMS, poinformuj o tym swój urząd miasta lub gminy. To właśnie lokalne jednostki samorządu terytorialnego decydują o wprowadzeniu do podległych im szkół ESMS!