Nagrody

ESMS jest laureatem polskich i międzynarodowych nagród za innowacyjność i walory praktyczne rozwiązania

2019:

• Fundacja Medicover została laureatem głównej nagrody w konkursie „Inicjator Innowacji 2019”, w kategorii „Innowacje społeczne i w kulturze”. Kapituła konkursu doceniła wdrażany przez Fundację od 2018 roku do gabinetów pielęgniarek i higienistek szkolnych, Elektroniczny System Medycyny Szkolnej. Nagroda została przyznana Fundacji 2 października br., podczas uroczystej Gali na Business Insider Trends Festival, najważniejszym wydarzeniu biznesowym w CEE. Organizatorem konkursu jest Ringier Axel Springer Polska, wydawca tygodnika Newsweek Polska, Partnerem merytorycznym - firma PwC Polska. Wśród Partnerów medialnych konkursu są Forbes oraz Business Insider Polska.

ESMS to nowatorskie narzędzie informatyzujące medycynę szkolną. Jest łatwym w obsłudze, dopasowanym do potrzeb i zadań pielęgniarek, programem komputerowym, do badań przesiewowych (bilansowych) uczniów.

Misją konkursu „Inicjator Innowacji” jest „promocja i wyróżnienie firm oraz instytucji, dla których szeroko pojęta innowacyjność jest motorem działania”. Wyboru najbardziej innowacyjnych podmiotów – zgodnie z założeniami zawartymi w regulaminie konkursu – dokonała Kapituła składająca się z przedstawicieli biznesu, nauki oraz mediów. Oceniane były m.in.: „skala projektu, grono odbiorców, poziom innowacyjności oraz korzyści/efekty dla odbiorców”. Wg założeń plebiscytu, „innowacje społeczne rozumiane są jako działania, które w sposób innowacyjny oraz aktywny przyczyniają się do rozwoju społecznego oraz poprawy jakości życia w społeczeństwie”.

• w kwietniu, Fundacja Medicover otrzymała nagrodę w VIII edycji konkursu „Listki CSR Polityki 2019”, tygodnika Polityka, za wdrożenie systemu, którego celem jest m.in. wypracowanie standardu komunikowania się pracowników medycyny szkolnej z rodzicami i opiekunami o stanie zdrowia dzieci. Wyróżnienie przyznane zostało za działanie wspierające realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs) za rok 2018; Dowiedz się więcej
  • w lipcu, ESMS został doceniony na arenie międzynarodowej - otrzymał złote wyróżnienie w prestiżowym międzynarodowym konkursie „The International CSR Excellence Awards 2019” w kategorii „Innowacje”. W tym dorocznym plebiscycie, organizowanym od 2013 roku przez brytyjską The Green Organisation, nagradzane są firmy i instytucje z całego świata, „które mają serce”.

2018:

• ESMS został uwzględniony w kategorii „Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej” Raportu "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2018. Dobre praktyki”, największego w Polsce przeglądu działań prospołecznych, wydawanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu: https://odpowiedzialnybiznes.pl/publikacje/raport-2018/